1. Η επαγγελματική άδεια οδήγησής μου έχει λήξει. Μπορώ να οδηγώ με την άδεια οδήγησής μου το ιδιωτικό αυτοκίνητό μου?

Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να αντικαταστήσετε την άδεια οδήγησης στην οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία λήξης της επαγγελματικής άδειας οδήγησης (ληγμένη) αλλά και η ημερομηνία λήξης της ερασιτεχνικής άδειας σε ισχύ. Το κόστος είναι 30 ευρώ και ακολουθείται η διαδικασία της αντικατάστασης.

2. Πως μπορώ να πληρώσω τα παράβολα;

Μπορείτε να προμηθευτείτε  τα παράβολα

  • από τα ΚΕΠ και μετά να τα πληρώσετε σε οποιαδήποτε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ
  • από τη Δ.Ο.Υ και να τα πληρώσετε αμέσως
  • να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) να τα εκτυπώσετε και να τα πληρώσετε σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ. Μπορείτε επίσης να τα πληρώσετε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής από τον υπολογιστή σας ή από το smartphone. Σημειώνουμε ότι στο site μας θα βρείτε βήμα βήμα τις οδηγίες για να «κόψετε» ένα ηλεκτρονικό παράβολο (e-paravolo)

3. Θέλω να αντικαταστήσω τη χάρτινη άδεια οδήγησής μου με πλαστική, τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει  προσέλθετε στην Υπηρεσία μας με πληρωμένο παράβολο αξίας τριάντα (30) ευρώ για την εκτύπωση , μία (1) έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, φωτοτυπία Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και με τη χάρτινη άδεια οδήγησης προκειμένου να ξεκινήσετε τη διαδικασία της αντικατάστασης.

7. Είμαι 65 χρονών και λήγει η Άδεια Οδήγησης, τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να προσέλθετε στην Υπηρεσία και να ξεκινήσετε τη διαδικασία της ανανέωσης της άδειάς σας. Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να φέρετε μαζί σας

  • τρεις έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου,
  • ένα πιστοποιητικό υγείας από παθολόγο και ένα από οφθαλμίατρο
  • πληρωμένα παράβολα αξίας πενήντα (50 ) ευρώ για την ανανέωση, τριάντα ευρώ (30) για την εκτύπωση και δεκαοχτώ (18) ευρώ για πάγιο τέλος χαρτοσήμου

9. Μου έκλεψαν την άδεια οδήγησής μου μέσα από το αυτοκίνητο. Τι κάνω;

Θα πρέπει να πάτε σε αστυνομικό Τμήμα και να δηλώσετε την κλοπή. Κατόπιν θα προσέλθετε στην Υπηρεσία μας με την βεβαίωση της Αστυνομίας και θα κάνετε Αίτηση Χορήγησης Αντιγράφου Εντύπου Άδειας Οδήγησης λόγω Κλοπής. Στην περίπτωση αυτή δεν πληρώνετε το παράβολο αξίας τριάντα  (30) ευρώ λόγω κλοπής. Πληρώνετε όμως το παράβολο αξίας τριάντα (30) ευρώ για την εκτύπωση και εισφοράς υπέρ τρίτων αξίας εννέα ευρώ και δύο λεπτών (9,02)

10. Έχασα την άδεια οδήγησής μου. Τι κάνω;

Θα πρέπει άμεσα να προσέλθετε στην Υπηρεσία να συμπληρώσετε την Αίτηση Χορήγησης Αντιγράφου Εντύπου Άδειας Οδήγησης λόγω Απώλειας κρατώντας μαζί σας την Αστυνομική σας ταυτότητα, παράβολο αξίας 30 ευρώ και μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία τύπου Διαβατηρίου.

12. Πως μπορώ να εξυπηρετηθώ από την Υπηρεσία;

Μπορείτε είτε να έρθετε  στην Υπηρεσία κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 08:30 έως τις 14:00 και να εξυπηρετηθείτε  με τη σειρά προτεραιότητας  είτε να κλείσετε ραντεβού ηλεκτρονικά στο site μας. Κατά την είσοδό σας στην Υπηρεσία θα πρέπει να επισκεφθείτε την Υποδοχή όπου θα υποβάλετε τυχόν ερωτήσεις αλλά και για να ελεγχθεί η πληρότητα των εγγράφων που θέλετε να υποβάλλετε. Εφόσον τα δικαιολογητικά σας είναι πλήρη μετά το σχετικό έλεγχο τότε σας δίδεται εισιτήριο στο οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας και ο αριθμός προτεραιότητας. Το εισιτήριο είναι προσωπικό, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλο πρόσωπο και δεν ισχύει για την επόμενη ημέρα.